Een trommel met een lekkere lunch

Tussen de middag heeft je kind weer nieuwe energie nodig. Het is tijd voor een lekkere lunch. Wat geef je mee?

De lunch kun je samen met je kind de avond van tevoren klaarmaken. Dat kost in het begin misschien wat tijd, maar je kind leert het snel zelf te kunnen en dat bespaart je tijd. Bovendien neemt je kind dan een lunch mee die het lekker vindt. 

Geef de lunch mee in een goede stevige lunchtrommel, het liefst met aparte vakjes voor groente, fruit of ongezouten noten. Gebruik liever geen zakjes. In een tas worden die al snel platgedrukt, met een geplette banaan en platte boterhammen tot gevolg. Geef ook een stevige bidon mee gevuld met water of halfvolle melk. 

inspiratie voor gezonde broodtrommels.

  • Couscoussalade met tomaat en ei.
  • Brood met 30+ kaas, brood met geitenkaas en reepjes paprika, wrap met hummus en veldsla.
  • Brood met 20+ smeerkaas en plakjes komkommer, snoeptomaatjes en druiven.
  • Brood met 100% pindakaas en plakjes banaan. Turks brood met light zuivelspread. Knäckebröd met 30+ kaas en plakjes komkommer.

 

Lief briefje

Snoep hoort niet bij een lunch. Wil je je kind toch verrassen? Denk dan eens aan een lief of grappig briefje in de trommel.

Alles in de vriezer

Brood met beleg kun je prima in de vriezer bewaren. Maak in het weekend de lunches voor de komende week klaar en stop ze in de vriezer. Denk aan volkorenboterhammen met beleg, volkorenwraps of volkorenpannenkoeken. Of sneetjes zelfgemaakt bananenbrood van volkorenmeel en zonder suiker. Vul de lunchbox en zet deze in de vriezer. Voordat je kind op school gaat lunchen is alles al ontdooid.

Lunch maken tijdens het koken

Gebruik je ’s avonds tijdens het koken groenten die je ook mee kunt geven als lunch? Denk aan paprika, komkommer, wortel of tomaat. Snij er direct wat meer, zodat het de volgende dag in de lunchbox mee naar school kan. Iedere soort groente heeft zijn eigen goede voedingsstoffen. Geef bijvoorbeeld iedere dag een andere kleur groente mee.

Tip voor warme zomers

Geef in de zomer geen vleeswaren of zuivelproducten mee die snel kunnen bederven. Geef liever groente, fruit of 100% pindakaas mee op brood. Doe de lunch- box bij hoge temperaturen in een klein koeltasje en gebruik een koelelement.

Volkorenpasta over?

Heb je een restje volkorenpasta met groenten over van de avond ervoor? Dat kan als koude lunch mee naar school.

Snoep- of snackgroente

Snoepgroente is ideaal om mee te geven in de lunchbox. Stukjes komkommer en halve snoeptomaatjes kunnen zo mee. Ook worteltjes en stukjes bleekselderij zijn super­ makkelijk.

 

TIP

Voeg groente of fruit toe aan het beleg. Zo krijgt je kind goede voedingsstoffen binnen. Als je ook tijdens het ontbijt of de lunch of tussendoor groente en fruit eet, haalt je kind makkelijker de aanbevolen hoeveelheden. 

Zelf een lekkere groentespread maken? Dat kan met deze heerlijke recepten. Ga naar
www.voedingscentrum.nl/spreads