Een trommel met een lekkere lunch

Tussen de middag heeft je kind weer nieuwe energie nodig. Het is tijd voor een lekkere lunch. Wat geef je mee?

De lunch kun je samen met je kind de avond van tevoren klaarmaken. Dat kost in het begin misschien wat tijd, maar je kind leert het snel zelf te kunnen en dat bespaart je tijd. Bovendien neemt je kind dan een lunch mee die het lekker vindt. 


Geef de lunch mee in een goede stevige lunchtrommel, het liefst met aparte vakjes voor groente, fruit of ongezouten noten. Gebruik liever geen zakjes. In een tas worden die al snel platgedrukt, met een geplette banaan en platte boterhammen tot gevolg. En die zakjes zijn niet goed voor het milieu. Natuurlijk gaat er ook een stevige bidon mee gevuld met water of halfvolle melk. Zorg voor een naamsticker op de box en op de bidon.
Er zijn veel vrolijk gekleurde trommels en bidons te koop. Dat maakt de lunch leuk!

Voorbeelden van een goede lunch met volkorenboterhammen.

  • 30+ smeerkaas met komkommer, snoeptomaatjes (gehalveerd) en druiven (gehalveerd), halfvolle melk
  • 100% pindakaas met banaan, zelfgemaakte hummus met paprika, fles water
  • Light zuivelspread met kruiden, reepjes paprika en komkommer, 30+ kaas, worteltjes en een fles water

Lief briefje

Snoep hoort niet bij een lunch. Wil je je kind toch verrassen? Denk dan eens aan een lief of grappig briefje in de trommel.

Alles in de vriezer

Brood met beleg kun je prima in de vriezer bewaren. Maak in het weekend de lunches voor de komende week klaar en stop ze in de vriezer. Denk aan sneetjes zelfgemaakt bananenbrood van volkorenmeel en zonder suiker. Volkorenboterhammen met beleg en opgerolde volkorenwraps of volkorenpannenkoeken. Vul de lunchbox en zet deze in de vriezer. Voordat je kind op school gaat lunchen is alles al ontdooid.

Lunch maken tijdens het koken

Gebruik je ’s avonds tijdens het koken groenten die je ook mee kunt geven als lunch? Denk aan paprika, komkommer, wortel of tomaat. Snij er direct wat meer, zodat het de volgende dag in de lunchbox mee naar school kan. Iedere soort groente heeft zijn eigen goede voedingsstoffen. Geef bijvoorbeeld iedere dag een andere kleur groente mee.

Tip voor warme zomers

Geef in de zomer geen vleeswaren of zuivelproducten mee die snel kunnen bederven. Geef bij hoge temperaturen de lunchbox mee in een klein koeltasje en gebruik een koelelement.

Volkorenpasta over?

Heb je een restje volkorenpasta met groenten over van de avond ervoor? Dat kan als koude lunch mee naar school.

Snoep- of snackgroenten

Snoepgroente is ideaal om mee te geven in de lunchbox. Snijd kleine stukjes komkommer, paprika en snoeptomaatjes. Ook worteltjes en stukjes bleekselderij zijn supermakkelijk. Stop eventueel een klein afsluitbaar bakje met zelfgemaakte yoghurtdip in de lunchbox en dippen maar! Kleine stukjes eet makkelijker en verkleint het gevaar op verslikken. Laat kinderen ook altijd zitten als ze eten.

‘Zelluf’ doen

Kinderen kunnen meer dan je denkt. Laat ze tijdens het ontbijt direct een aantal boterhammen smeren voor de lunch. Nog wat fruit of groenten en water of halfvolle melk erbij en klaar.