Een gezonde basis

Wat is gezond? Hoeveel geef je mee? Op deze pagina vind je een aantal handige tips. Ze kunnen je helpen om je kind een gezonde basis mee te geven.

Schijf van vijf

De Schijf van Vijf is een handig hulpmiddel als je gezond wilt eten en op het milieu wilt letten. Ook voor schoolgaande kinderen is het belangrijk om elke dag uit elk vak genoeg te eten. Zo krijgen ze alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben.

Kies voor:

  • veel groenten en fruit
  • meer plantaardig en niet te veel vlees
  • 2-3 porties zuivel, zoals halfvolle melk en yoghurt
  • elke dag een handje ongezouten noten
  • vooral volkoren, zoals volkorenbrood en -pasta
  • dranken zonder suiker
  • oliën en vetten zoals olijfolie, zachte margarine en halvarine

Buiten de schijf van vijf

Producten vallen buiten de Schijf van Vijf wanneer ze veel calorieën, zout, suiker en/ of verzadigd vet bevatten en dus niet goed zijn voor de gezondheid. Het gaat dan om koek, snoep, frisdrank, maar ook bijvoorbeeld om vette worst, soep uit blik en snacks.

Af en toe iets snoepen

Natuurlijk is het lekker om af en toe iets te snoepen of snacken. Maar geef dan iets kleins en niet te veel in één keer. Geef bijvoorbeeld een koekje of een paar dropjes na school. De maag van je kind is snel gevuld en je wilt ruimte overlaten voor een gezonde lunch of avondmaaltijd.

Kijk voor meer informatie op voedingscentrum.nl/nietteveel

Kies ik gezond?-app

Het Voedingscentrum heeft een gratis app waarmee je direct kunt zien of een product in de Schijf van Vijf staat. Deze ‘Kies Ik Gezond?’­ app kun je downloaden in de App Store of Play Store.

Tip

Als je geen vlees eet, neem je elke week een aantal producten extra: 1 portie peulvruchten, 2 porties noten en 1 ei. Alle andere adviezen uit de Schijf van Vijf voor jou zijn hetzelfde. Kijk ook op voedingscentrum.nl/vegetarischeten