De pauzehap, lekker en vol energie

In de pauze op school mag je kind wat kleins eten en drinken. Dat is nodig om alle energie weer aan te vullen. Maar wat geef je mee?

Weinig tijd?

 1. Fruit is het makkelijkst. Een appel, peer of banaan kan zo mee de tas in.
 2. Een bruin bolletje of volkoren mini-mueslibol met halvarine/ margarine en een plakje 30+ kaas en plakjes komkommer.
 3. Een schijf watermeloen in een bakje.
 4. Bakje snoeptomaatjes, eventueel doorgesneden.
 5. Stukje of schijfjes komkommer in een bakje.
 
En natuurlijk een flesje of bidon met water of zelfgemaakte ijsthee zonder suiker. Voeg bijvoorbeeld een schijfje sinaasappel toe voor een lekker smaakje.

Meer tijd?

 1. Groentefrietjes in een bakje. Maak reepjes van verschillende kleuren groenten. Snijd ze allemaal even lang. Denk aan komkommer, paprika, wortel of bleekselderij.
 2. Bakje magere of halfvolle yoghurt met banaan of aardbei en een lepeltje.
 3. Een lekkere frisse fruitsalade. Snijd verschillende soorten fruit klein en doe ze in een bekertje of bakje. Denk aan blauwe bessen, meloen, druiven, aardbei of perzik.
  Tip: met diepvriesfruit ben je lekker snel klaar. Tegen de tijd dat je kind dit gaat eten is het al ontdooid. Geef er een vrolijk vorkje bij.
 4. Maak een fruit- of groentespies. Rijg verschillende soorten fruit of groenten aan een prikker.

Hoeveel fruit geef je mee?

Vanaf 9 jaar is het advies om minimaal 200 gram fruit te eten. Voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar is het advies om minimaal 100-150 gram te eten, waarbij de ondergrens voor de jongere kinderen geldt en de bovengrens voor de oudere kinderen. Een kleine banaan is 100 gram en 2 kiwi’s samen ook. Zo kom je aan 200 gram. Voor een jonger kind (4 t/m 8 jaar) is dus een banaan en 1 kiwi voldoende op een dag. Dit staat gelijk aan 150 gram.